Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na głębokim tłuszczu, dlatego kompromisem będzie użycie piekarnika. Gniazdka z tego przepisu wychodzę miękkie, puszyste, z glazurowaną nutą cytryny. Poza tym są mniej kaloryczne ze względu na brak cukru w cieście i wypiekanie ich w piekarniku.
Składniki
Wlej do garnka wodę, włóż masło i dodaj szczyptę soli. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, ucierając ciasto. Konsystencja powinna być gładka, a ciasto zacząć odstawać od ścianek garnka. Wtedy wyłącz palnik i zostaw do ostygnięcia.
Zimne ciasto przełóż do misy robota kuchennego i miksując zacznij dodawać po jednym jajku. Utrzyj jednolite ciasto, a następnie przełóż je do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskaj gniazdka, pamiętaj, aby zostawić miejsca między nimi. Piecz gniazdka w 200°C przez ok.25 minut, aż do zrumienienia, a następnie wyjmij i ostudź.
Cukier puder utrzyj (najlepiej pałką do ucierania) z 2-3 łyżkami gorącej wody i sokiem z cytryny na aksamitny lukier. Powstałym lukrem polej gniazdka i zostaw od zastygnięcia. Gniazdka są najlepsze pierwszego dnia od przygotowania.