Do góry

Desery Przepis na:

gofry drożdżowe

gofry drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 644

Dodano:

Odsłon: 30419

smaczne, bardzo chrupiące gofry o posmaku drożdżowym. Lubie ciasta drożdżowe, ale chyba nie w gofrach :-) Jednak pozostane fanka tych na proszku do pieczenia :-) Z podanych proporcji wyjdzie 4-5 gofrów. Przepis Malgosimi z CINCIN.

Składniki

  • mleko, 3/4 szklanki
  • masło, 4 łyżki
  • mąka, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 łyżeczka
  • suche drożdże, 2/3 łyżeczki
  • jajko, 1szt.
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • szczypta soli
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
gofry drożdżowe

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać.

  2. Masło rozpuścić w mleku, na małym ogniu. Nie może być gorące, by nie zabiło drożdży.

  3. Wymieszać suche składniki, następnie zmiksować razem z mlekiem.

  4. Dodać jajko roztrzepane z olejkiem, jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.

  5. Przykryć folią, wstawić do lodówki na noc (12 - 24 h). Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń