Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i chrupiące gofry jak z budki nad morzem ? Zapraszam po parę wskazówek i przepis
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34687
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 918
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 380
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4014
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34687
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 918
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 380
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4014
Składniki
Przygotowanie Składniki płynne umieszczamy w jednej misce wraz z żółtkami, cukrem wanilinowym i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. W drugiej zaś białka jaj ze szczyptą soli. Białka ubijamy na sztywną pianę, a pozostałe składniki dokładnie miksujemy do połączenia. W między czasie nagrzewamy gofrownicę. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta i mieszamy bardzo delikatnie łopatką. W razie potrzeby natłuszczamy pędzlem powłokę gofrownicy. Wylewamy porcję ciasta i pieczemy przez około 4 minuty, na rumiany kolor. Następnie studzimy na kratce. Wystudzone gofry oprószamy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi dodatkami np. świeże owoce, bita śmietana, dżem. Smacznego
Zapewne każdy z Was ma za sobą jakieś doświadczenia z gofrownicą. Z jaką mocą wybrać i ile czasu je piec, aby były idealnie wypieczone i obłędnie chrupiące ?! Dzisiaj parę słów o gofrownicy i właśnie idealnych gofrach. Gofrownica powinna mieć minimum 1000 W, a ta przy maksymalnej mocy ma 1100 W i taka moc jest wystarczająca do domowego użytku. Nieprzywierająca powłoka znacząco ułatwi nam przygotowanie pysznych gofrów. Czas wypiekania gofrów to kolejny ważny element, aby były mocno chrupiące z zewnątrz, a delikatne w środku to mniej więcej 4-6 minut, w zależności jaką gofrownicę posiadacie. Jeśli chcecie, aby Wasze gofry nieco zmiękły wystarczy ciepłe ułożyć jeden na drugi. Ciasto powinno być mocno napuszone, a dzięki dobrze ubitym białkom właśnie taki efekt otrzymamy. To co, zabierajcie się do smażenia !