Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjny to idealny czas na gofry jak z budki. Oczywiście, żeby takie pyszne gofry wyszły, trzeba mieć dobry przepis na gofry i porządny sprzęt. Gofry to zdecydowanie nasz ulubiony, letni deser.
mikser ręczny, gofrownica
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 357
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3848
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1329
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 357
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3848
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1329
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka wymieszaj z cukrami w osobnej misce, po czym wlej olej, wodę i przy pomocy miksera całość dokładnie wymieszaj. Następnie wsypuj partiami przesianą przez sitko i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Na koniec wrzuć ubite białka i delikatnie wymieszaj łopatką silikonową do uzyskania jednolitej konsystencji. Piecz na rozgrzanej gofrownicy do zarumienienia w zależności od mocy sprzętu (może to być 4 – 7 min. ) który posiadasz, podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Upieczone gofry układaj na kratce do odparowania wtedy są fajne chrupiące, a nie jak „guma”. Jeśli nie zjesz wszystkich można je schować i na drugi dzień odgrzać w gofrownicy, są równie smaczne i chrupiące jak po upieczeniu od razu. Gofry podałam z bitą śmietaną i frużeliną truskawkową, dodatkowo udekorowałam je owocami i listkiem mięty. Możesz też podać posypane cukrem pudrem, możliwości jest wiele, tyle ile smaków.