Do góry

Desery Przepis na:

Gofry ze słonym karmelem i orzeszkami

Gofry ze słonym karmelem i orzeszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 2366

Dodano:

Odsłon: 140

Gofry podane z domowym słonym karmelem, orzeszkami w karmelu i bananem.

Składniki

  • Karmel:
  • Cukier - 100g
  • Śmietanka 30 lub 36% - 60ml
  • Masło - 40g
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Gofry:
  • Mleko - 1 szklanka
  • Mąka - 250g
  • Cukier - 1/4 szklanki
  • Olej - 1/5 szklanki
  • Jajko - 2szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Do podania:
  • Orzeszki ziemne w karmelu - garść
  • Banan - 2szt
> 6 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Gofry ze słonym karmelem i orzeszkami

Przygotowanie

  1. Karmel:

    Próbowałam już kilka przepisów na karmel i to pierwszy, z którego jestem zadowolona. Karmel wyszedł przepyszny, o świetnej konsystencji.
    Do zrobienia karmelu jest nam potrzebny garnek z grubym dnem. Ja robiłam w garnku z powłoką kamienną, ale może być też blaszany.

    Cukier wsypujemy do garnka i podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Czas jaki wam to zajmie zależy od garnka - garnek blaszany nagrzeje się dużo szybciej niż kamienny.
    Kiedy już całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji.
    Karmel przelewamy do miseczki. Ciepły karmel jest lejący, po wystygnięciu robi się gęsty. Można trzymać do w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.





  2. Gofry: (z porcji wychodzi 10 sztuk)
    Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy resztę składników, dobrze mieszamy (najlepiej mikserem). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
    Gofry pieczemy w natłuszczonej gofrownicy.

    Gotowe gofry polewamy słonym karmelem (jeśli jest za twardy można chwilę podgrzać w mikrofalówce), posypujemy orzeszkami w karmelu. Podajemy z bananem i opcjonalnie bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń