Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gofry podane z domowym słonym karmelem, orzeszkami w karmelu i bananem.
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 65
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 101
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 86
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3136
Przepis dnia
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 10783
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 65
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 101
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 86
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3136
Przepis dnia
To proste i szybkie danie w sam raz na obiad dla osób lubiących delikatne mię...
Odsłon: 10783
Składniki
Karmel: Próbowałam już kilka przepisów na karmel i to pierwszy, z którego jestem zadowolona. Karmel wyszedł przepyszny, o świetnej konsystencji. Do zrobienia karmelu jest nam potrzebny garnek z grubym dnem. Ja robiłam w garnku z powłoką kamienną, ale może być też blaszany. Cukier wsypujemy do garnka i podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Czas jaki wam to zajmie zależy od garnka - garnek blaszany nagrzeje się dużo szybciej niż kamienny. Kiedy już całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji. Karmel przelewamy do miseczki. Ciepły karmel jest lejący, po wystygnięciu robi się gęsty. Można trzymać do w lodówce w zamkniętym słoiku przez kilka dni.
Gofry: (z porcji wychodzi 10 sztuk) Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy resztę składników, dobrze mieszamy (najlepiej mikserem). Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Gofry pieczemy w natłuszczonej gofrownicy. Gotowe gofry polewamy słonym karmelem (jeśli jest za twardy można chwilę podgrzać w mikrofalówce), posypujemy orzeszkami w karmelu. Podajemy z bananem i opcjonalnie bitą śmietaną.