Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prawdziwą gorącą czekoladę, ozdobioną kremową bitą śmietaną i oprószoną cynamonem. Napój przygotowany w ten sposób zajmuje chwilę dłużej niż wersja z proszku, ale odpłaci się głębokim, czekoladowym smakiem i aksamitną konsystencją. Wyraźnie wyczuwalne są nuty cynamonu, a kremowa śmietanka wnosi trochę równowagi. Świetny deser, który pomoże nam ogrzać się w zimne wieczory!
mikser, rondelek z grubym dnem
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 76
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 80
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1255
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 294
Małe tortille z dobrze doprawionym farszem z kurczakiem i chorizo. Przed poda...
Odsłon: 76
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 80
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 1255
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 294
Składniki
Do średniej miski wlej około 120 g zimnej śmietanki kremówki (36%), a następnie ubij ją przy pomocy miksera na sztywno. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji odstaw miskę ze śmietanką do lodówki na czas przygotowania gorącej czekolady.
Przelej 500 ml mleka do średniej wielkości rondelka z grubym dnem. Dodaj do niego łyżkę ciemnego, gorzkiego kakao, czubatą łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Pod rondelkiem włącz niski ogień i przemieszaj zawartość naczynia do uzyskania jednolitego płynu. Mleko wraz z dodatkami podgrzewaj przez około 10 minut, stale mieszając zawartość naczynia. Po około 10 minutach zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość przez drobne sitko.
Po pozbyciu się z mleka wszystkich grudek przelej mleko z powrotem do tego samego, przepłukanego rondelka. Do gorącego mleka dodaj 100 g ciemnej czekolady (72%), łyżkę białego cukru i niewielką szczyptę soli. Zawartość garnka krótko wymieszaj, do rozpuszczenia czekolady, włącz pod nim niski ogień i powoli doprowadź całość do lekkiego wrzenia, stale mieszając. Od chwili, kiedy płyn zacznie delikatnie bulgotać, gotuj czekoladę na niskim ogniu przez około 5 minut, do uzyskania gładkiego, lekko gęstniejącego napoju.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji czekolada jest gotowa do podania. Ja swoją czekoladę rozdzielam pomiędzy 3 szklanki po 200 ml, wypełniając je w około ¾ wysokości. Na wierzch czekolady wyłóż po dwie łyżki ubitej wcześniej śmietanki i oprósz całość odrobiną cynamonu.
Smacznego!