Do góry

Desery Przepis na:

Gotowana babka cytrynowa z jabłkami

Gotowana babka cytrynowa z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 511 Ocena: 4379

Dodano:

Odsłon: 5230

Babka o smaku cytrynowym z kawałkami jabłek i polewą z białej czekolady. Babka bardzo delikatna, mięciutka i wilgotna w środku, dosłownie rozpływająca się w ustach podczas jedzenia.

Składniki

  • 6 małych jajek
  • 250g masła
  • 3/4szkl. cukru kryształu
  • 32g cukru waniliowego
  • 1szkl. mąki tortowej
  • 1szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy do ciast
  • 2-3 jabłka najlepiej kwaskowe
  • 100g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • wiórki kokosowe do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gotowana babka cytrynowa z jabłkami

Przygotowanie

  1. Składniki do przygotowania tej babki powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście o masło i jajka. Miękkie masło utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym do uzyskania jasnego kremu. Następnie, ciągle ucierając dodawałam olejek cytrynowy oraz po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypałam ją do masy jajeczno - maślanej i miksowałam ciasto na najniższych obrotach miksera. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam ją do ciasta łyżką. Na koniec do ciasta dodałam jabłka obrane i pokrojone w większą kostkę. Ciasto jeszcze raz wymieszałam i przełożyłam do formy silikonowej wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Formę przykryłam szczelnie folią aluminiową i wstawiłam ją do dużego garnka wypełnionego zimną wodą. Woda powinna sięgać do ok. 3/4 wysokości formy z ciastem. Jeśli garnek jest bardzo duży i forma z ciastem się przemieszcza, to można położyć na formie talerzyk żeby ją trochę obciążyć. Garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam wodę. Od tego momentu, zmniejszyłam ogień i gotowałam babkę 1,5 godziny. Po ugotowaniu od razu wyjęłam babkę z garnka i wystudziłam ją w formie. Następnie wyjęłam ją na paterę. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki białą czekoladę. Odstawiłam ją na chwilę a następnie mieszałam do jej całkowitego rozpuszczenia. Roztopioną czekoladą polałam babkę i posypałam wiórkami kokosowymi. Babkę schłodziłam w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń