Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gotowany pęczak z grochem"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3599
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3599
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
Groch opłucz, zalej letnią wodą i odstaw do namoczenia (grochu łuskanego nie trzeba moczyć). Osączony groch zalej świeżą wodą, ugotuj do miękkości. Ostudź, zmiel w maszynce. Słoninę posiekaj, smaż na patelni, aż wytopi się tłuszcz.
Pęczak zalej 3 szkl. osolonego wrzątku. Gotuj, aż wchłonie płyn. Wstaw do nagrzanego piekarnika, aby kasza doszła. Połącz z grochem. Dopraw całość solą, pieprzem oraz cząbrem. Okraś skwarkami i tłuszczem ze słoniny.
Obrane i posiekane cebule przesmaż na smalcu. Oprósz mąką, zasmaż. Rozprowadź szklanką rosołu z kostki, zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i miodem. Gotuj 5 min. Polej kaszę.
czas ok. 60 min; porcja – 590 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety