Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy upały dają nam w kość, pragniemy nieco orzeźwienia i ochłody. Granita owocowa to pyszny mrożony deser rodem z Sycylii. Zestawienie kilku tekstur - od kawałeczków lodu, po miękki arbuz z miętowym aromatem i dodatkiem słodkiego smaku, sprawiają, że przy takim deserze miło jest odpocząć i relaksować się przy słońcu. W końcu kto, jak nie Włosi znają sposoby na błogą sjestę.
Miska, mikser, łyżka
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1300
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1300
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Z arbuza pozbądź się pestek oraz zielonej, twardej części. Pokrój go na drobną kostkę i przerzuć do miski. Dodaj również umyte wcześniej, pokrojone truskawki. Nie musisz posiadać blendera, aby zmiksować arbuza, zatem wystarczy jedynie mikser. Miksuj przez ok. 3 minuty. Dodaj cukru pudru lub słodzika do smaku. Blenduj przez kolejne 2 minuty. Masa nie musi być idealnie gładka.
Tak przygotowaną masę wlej do pojemnika. Najlepiej wyższego, aby deser za bardzo nie zamarzł i struktury były nieco inne. Trzymaj w lodówce minimalnie przez 30 minut.
Tak przygotowaną granitę przełóż do pucharków. Dodaj świeże listki mięty i przyozdób kawałkiem arbuza.