Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grecka babka jogurtowa"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 82
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2479
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 82
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 168
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 739
Składniki
Pistacje (niesolone) posiekać. Masło utrzeć ze szczyptą soli i cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając, kolejno wbijać jajka.
Następnie do masy na przemian dodawać porcje pistacji oraz mąki uprzednio wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać jogurt typu greckiego. Dobrze wymieszać ciasto mikserem.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać ciasto, łopatką wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. Babkę lekko przestudzić w foremce, potem ostrożnie wyjąć ją i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Sok cytrynowy zagotować z miodem. Przestudzoną babkę gęsto ponakłuwać długim patyczkiem i polać syropem miodowym.
Czas przygotowania: Około 75 minutŹródło: Życie na gorąco