Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grecka babka jogurtowa"
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8090
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1490
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 233
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 242
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 234
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8090
Składniki
Pistacje (niesolone) posiekać. Masło utrzeć ze szczyptą soli i cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając, kolejno wbijać jajka.
Następnie do masy na przemian dodawać porcje pistacji oraz mąki uprzednio wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać jogurt typu greckiego. Dobrze wymieszać ciasto mikserem.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać ciasto, łopatką wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45-50 minut. Babkę lekko przestudzić w foremce, potem ostrożnie wyjąć ją i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Sok cytrynowy zagotować z miodem. Przestudzoną babkę gęsto ponakłuwać długim patyczkiem i polać syropem miodowym.
Czas przygotowania: Około 75 minutŹródło: Życie na gorąco