Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Rozgrzej na średnią moc piekarnik z funkcją grilla. Bakłażany opłucz, odetnij końcówki. Pokrój warzywa w półcentymetrowe plastry. Ułóż na blasze. Skrop oliwą, oprósz solą. Piecz pod grillem 5-6 minut. Przełóż na drugą stronę i dopiekaj kolejne 5-6 minut.
Obierz i posiekaj cebulę oraz 2-3 ząbki czosnku. Przesmaż warzywa na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso mielone. Oprósz je solą, pieprzem, chili i suszonym oregano. Smaż, mieszając kilka minut. Pomidory z puszki zmiksuj razem z zalewą. Dodaj 100 ml białego wina. Zalej . Duś 30 minut. Dopraw cukrem, solą i pieprzem.
Fetę pokrój w plasterki. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Warstwami układaj plastry bakłażanów, sos z mięsem oraz fetę. Zapiekaj 30 min w 180 st. Udekoruj bazylią.
Porcja – 580 kcal, cena 2,90 zł, 8 porcji , czas ok. 90 min;Źródło: Świat kobiety