Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Grillowana sałatka Sałatka ze szparagami i kozim serem"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 848
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 848
Składniki
Szparagi oczyść, włóż do wysokiego garnuszka. Zalej wodą tak, by główki wystawały. Dodaj sporą szczyptę cukru. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 3-5 minut. Wyjmij szparagi, osącz i ostudź. Pokrój na mniejsze kawałki.
Marchewkę oczyść, pokrój ukośnie w plasterki. Cukinię wyszoruj, również pokrój w plasterki. Paprykę oczyść, pokrój na kawałki. Dymkę umyj, pokrój na części. Warzywa ułóż na tacce do grilla. Na drugiej tacce ułóż pokrojony w krążki ser.
Warzywa i ser skrop olejem, oprósz solą i pieprzem. Grilluj w piekarniku w temp. 200 st. ok. 10 min. Rozłóż na talerze. Dodaj szparagi, ser i rukolę. Ozdób natką.
Czas ok. 30 min; porcja – 500 kcal, cena 5,20 zł
Kupując szparagi zwróć uwagę, aby główki były ściśle zamknięte, a końcówki wilgotne (po ściśnięciu z końcówek powinien wypłynąć sok). Białe szparagi muszą być średniej grubości.
Nie kupuj zbyt cienkich, gdyż po obraniu niewiele z nich zostanie. Przy zielonych szparagach grubość nie jest ważna (tych nie trzeba obierać).Źródło: Świat kobiety