Do góry

Desery Przepis na:

Gruszka w cieście francuskim

Gruszka w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 212 Ocena: 2585

Dodano:

Odsłon: 872

Szybki, ale bardzo efektowny deser. Doskonały na imprezę karnawałową jak i na kinder party dla dzieciaków.

Składniki

  • ciasto francuskie mrożone
  • gruszka 2 sztuki
  • migdały
  • cynamon
  • jogurt naturalny
  • łyżeczka miodu
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gruszka w cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać ze skórki, obtoczyć w cynamonie, wydrążyć od spodu, żeby pozbyć się pestek, nasypać do środka garść migdałów.
    Ciasto francuskie wyjąć z lodówki i wykroić 2-3 wąziutkie ale długie paski ciasta. Gruszki zaczynamy owijać ciastem od góry, zostawiając zakładki żeby ładnie wyglądały. Na dole zlepiamy ciasto, aby migdały nie wyleciały. Gruszki smarujemy jajkiem, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika na jakieś 15- 20 minut w temp. 200 st. Muszą się ładnie zarumienić.

  2. Gruszki najlepiej smakują na gorąco podane z sosem jogurtowo-miodowo- cynamonowym, czyli : mały jogurt, łyżeczka miodu i łyżeczka cynamonu. Pycha!

    Nadzienie gruszki może być inne, np. łyżeczka ulubionego dżemu, 2 kostki czekolady - wg uznania!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 01 stycznia 2018 Oj tak :) Szybko ale jak efektownie!I co najważniejsze-PYSZNIE :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń