Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki na sałacie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Gruszki umyj starannie pod bieżącą wodą, przekrój na połówki. Jeśli gruszki mają twarde skórki, obierz je. Miękką skórkę pozostaw. Usuń gniazda nasienne.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj łyżeczkę oliwy, musztardę oraz łyżkę miodu. Wymieszaj starannie sosu, poczekaj, aż się rozpuszczą i połączą. Włóż pokrojone gruszki.
Ogrzewaj całość, aż sos zacznie gęstnieć, a gruszki się lekko skarmelizują. Dodaj ocet balsamiczny. Ogrzewaj jeszcze chwilę, aż sos i gruszki nabiorą brązowego koloru. Zdejmij z ognia. Na osobnej suchej patelni zrumień posiekane orzechy.
Mieszankę sałat opłucz pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki rozdrobnij, rozłóż na półmisku. Na sałacie umieść pokruszony ser i zrumienione orzechy. Oprósz solą oraz pieprzem. Na wierzchu ułóż gruszki. Polej sosem, w którym się karmelizowały.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety