Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki piękna Helena to znany, francuski deser wymyślony ponad 100 lat temu. Powstał na cześć operetki o tej samej nazwie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom połączenia gruszek z czekoladą. Świetnie pasuje do takich dodatków jak: bita śmietana, lody waniliowe, inne owoce.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 18
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21644
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 18
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21644
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 79
Składniki
Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne od spodu: odetnij cienki plasterek od podstawy gruszki. Ostrym nożem wytnij rdzeń od spodu. W razie potrzeby pomóż sobie łyżeczką, by usunąć gniazda z nasionami.
Do garnuszka włóż cukier, 100 ml wody i laski cynamonu. Wymieszaj i zagotuj całość na dużym ogniu. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj do rozpuszczenia cukru i uzyskania konsystencji syropu, przez ok. 10 minut. Wmieszaj pozostałą wodę i wino.
Do syropu włóż gruszki. Doprowadź całość do delikatnego wrzenia na średnim ogniu, często delikatnie obracając owoce do ich miękkości. Trwa to ok. 8-10 minut. Wyłącz palnik i ostudź gruszki w syropie do temperatury pokojowej. Przenieś je łyżką cedzakową na talerze lub do naczynia.
Przygotuj sos czekoladowy. W rondelku podgrzej śmietankę z pokruszoną czekoladą, ciągle mieszając. Sos powinien być gładki. Zdejmij całość z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia. Gorącym sosem polej dokładnie gruszki, by całe były pokryte płynem. Gruszki piękna Helena najlepiej podawaj na ciepło, z dodatkiem lodów.