Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki piękna Helena to znany, francuski deser wymyślony ponad 100 lat temu. Powstał na cześć operetki o tej samej nazwie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom połączenia gruszek z czekoladą. Świetnie pasuje do takich dodatków jak: bita śmietana, lody waniliowe, inne owoce.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 20
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 20
Składniki
Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne od spodu: odetnij cienki plasterek od podstawy gruszki. Ostrym nożem wytnij rdzeń od spodu. W razie potrzeby pomóż sobie łyżeczką, by usunąć gniazda z nasionami.
Do garnuszka włóż cukier, 100 ml wody i laski cynamonu. Wymieszaj i zagotuj całość na dużym ogniu. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj do rozpuszczenia cukru i uzyskania konsystencji syropu, przez ok. 10 minut. Wmieszaj pozostałą wodę i wino.
Do syropu włóż gruszki. Doprowadź całość do delikatnego wrzenia na średnim ogniu, często delikatnie obracając owoce do ich miękkości. Trwa to ok. 8-10 minut. Wyłącz palnik i ostudź gruszki w syropie do temperatury pokojowej. Przenieś je łyżką cedzakową na talerze lub do naczynia.
Przygotuj sos czekoladowy. W rondelku podgrzej śmietankę z pokruszoną czekoladą, ciągle mieszając. Sos powinien być gładki. Zdejmij całość z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia. Gorącym sosem polej dokładnie gruszki, by całe były pokryte płynem. Gruszki piękna Helena najlepiej podawaj na ciepło, z dodatkiem lodów.