Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gruszki piękna Helena to znany, francuski deser wymyślony ponad 100 lat temu. Powstał na cześć operetki o tej samej nazwie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom połączenia gruszek z czekoladą. Świetnie pasuje do takich dodatków jak: bita śmietana, lody waniliowe, inne owoce.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 340
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1955
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3916
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3777
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 536
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 340
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1955
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3916
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3777
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 536
Składniki
Gruszki obierz i usuń gniazda nasienne od spodu: odetnij cienki plasterek od podstawy gruszki. Ostrym nożem wytnij rdzeń od spodu. W razie potrzeby pomóż sobie łyżeczką, by usunąć gniazda z nasionami.
Do garnuszka włóż cukier, 100 ml wody i laski cynamonu. Wymieszaj i zagotuj całość na dużym ogniu. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj do rozpuszczenia cukru i uzyskania konsystencji syropu, przez ok. 10 minut. Wmieszaj pozostałą wodę i wino.
Do syropu włóż gruszki. Doprowadź całość do delikatnego wrzenia na średnim ogniu, często delikatnie obracając owoce do ich miękkości. Trwa to ok. 8-10 minut. Wyłącz palnik i ostudź gruszki w syropie do temperatury pokojowej. Przenieś je łyżką cedzakową na talerze lub do naczynia.
Przygotuj sos czekoladowy. W rondelku podgrzej śmietankę z pokruszoną czekoladą, ciągle mieszając. Sos powinien być gładki. Zdejmij całość z ognia i dodaj ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia. Gorącym sosem polej dokładnie gruszki, by całe były pokryte płynem. Gruszki piękna Helena najlepiej podawaj na ciepło, z dodatkiem lodów.