Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z gruszkami pachnącymi cynamonem to jeden z najpyszniejszych jesiennych deserów. Jest dość prosty w przygotowaniu, ale trzeba poświęcić mu chwilę czasu. Znacznie szybszym, a nie mniej smakowitym wariantem tego dania są gruszki zapiekane pod kruszonką. Koniecznie podaj je gorące, z gałką lodów waniliowych!
Naczynie żaroodporne
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14960
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4735
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44788
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14960
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4735
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44788
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Składniki
Połącz w misce składniki na kruszonkę – mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzyj palcami tak, by powstały grudki kruszonki (nie zagniataj). Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Umyj gruszki. Obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce w cząstki i skrop sokiem z cytryny.
Roztop na patelni cukier trzcinowy. Gdy zacznie się karmelizować, dołóż gruszki i masło. Smaż gruszki przez chwilę – aż obleką się karmelem.
Wymieszaj gruszki z płatkami migdałów i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dopraw cynamonem i imbirem. Przełóż do naczynia żaroodpornego (jednego większego lub kilku mniejszych). Posyp schłodzoną kruszonką.
Wstaw gruszki pod kruszonką do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 30 minut – aż kruszonka się zarumieni, a gruszki zmiękną.