Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z gruszkami pachnącymi cynamonem to jeden z najpyszniejszych jesiennych deserów. Jest dość prosty w przygotowaniu, ale trzeba poświęcić mu chwilę czasu. Znacznie szybszym, a nie mniej smakowitym wariantem tego dania są gruszki zapiekane pod kruszonką. Koniecznie podaj je gorące, z gałką lodów waniliowych!
Naczynie żaroodporne
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 196
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9440
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 996
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 196
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9440
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 996
Składniki
Połącz w misce składniki na kruszonkę – mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzyj palcami tak, by powstały grudki kruszonki (nie zagniataj). Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Umyj gruszki. Obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce w cząstki i skrop sokiem z cytryny.
Roztop na patelni cukier trzcinowy. Gdy zacznie się karmelizować, dołóż gruszki i masło. Smaż gruszki przez chwilę – aż obleką się karmelem.
Wymieszaj gruszki z płatkami migdałów i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dopraw cynamonem i imbirem. Przełóż do naczynia żaroodpornego (jednego większego lub kilku mniejszych). Posyp schłodzoną kruszonką.
Wstaw gruszki pod kruszonką do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 30 minut – aż kruszonka się zarumieni, a gruszki zmiękną.