Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z gruszkami pachnącymi cynamonem to jeden z najpyszniejszych jesiennych deserów. Jest dość prosty w przygotowaniu, ale trzeba poświęcić mu chwilę czasu. Znacznie szybszym, a nie mniej smakowitym wariantem tego dania są gruszki zapiekane pod kruszonką. Koniecznie podaj je gorące, z gałką lodów waniliowych!
Naczynie żaroodporne
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19282
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 727
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19282
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 727
Składniki
Połącz w misce składniki na kruszonkę – mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzyj palcami tak, by powstały grudki kruszonki (nie zagniataj). Wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Umyj gruszki. Obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce w cząstki i skrop sokiem z cytryny.
Roztop na patelni cukier trzcinowy. Gdy zacznie się karmelizować, dołóż gruszki i masło. Smaż gruszki przez chwilę – aż obleką się karmelem.
Wymieszaj gruszki z płatkami migdałów i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dopraw cynamonem i imbirem. Przełóż do naczynia żaroodpornego (jednego większego lub kilku mniejszych). Posyp schłodzoną kruszonką.
Wstaw gruszki pod kruszonką do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 30 minut – aż kruszonka się zarumieni, a gruszki zmiękną.