Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki w karmelu pod pierzynką z ciasta francuskiego

Gruszki w karmelu pod pierzynką z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 747 Ocena: 48797

Dodano:

Odsłon: 677

Słodki deser, który możemy przygotować w pół godziny. Chcąc zjeść coś pysznego nie musicie mieć szczególnych umiejętności kulinarnych, nie potrzebujecie też mnóstwa skomplikowanych składników. Czasami wystarczy kilka podstawowych produktów, które każdy z nas ma w kuchni, i już możemy cieszyć się wspaniałym deserem z owocami.

Składniki

  • gruszki 3 sztuki
  • cukier 4 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gruszki w karmelu pod pierzynką z ciasta francuskiego

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na połówki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny.

    Cukier wrzucamy na patelnię o grubym dnie i podgrzewamy do momentu, aż zmieni kolor na złotobrązowy. Następnie zdejmujemy patelnie z palnika, do karmelu
    dodajemy masło. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu połączenia składników. Do sosu karmelowego delikatnie wkładamy połówki gruszek, podsmażamy przez 5 minut. Gruszki nabiorą w tym czasie pięknego karmelowego koloru i lekko zmiękną. Owoce odstawiamy do przestudzenia.

  2. Zimne gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy ciastem francuskim, które nakłuwamy nożem w kilku miejscach.

    Deser wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni, zapiekamy przez około 30 minut.

    Uwaga 1: Przygotowując karmel należy uważać, aby nie podgrzać cukru zbyt mocno, ponieważ wtedy stanie się gorzki a przecież nie o to nam chodzi.

    Uwaga 2: W czasie ogrzewania cukru na karmel, aby go przemieszać, od czasu do czasu potrząsamy patelnią,
    nie używamy do tego ani łyżki drewnianej, ani tym bardziej metalowej ponieważ utworzą nam się słodkie grudki, których wcale nie chcemy.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń