Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, deser w postaci gruszek gotowanych w syropie, oblanych czekoladą, w towarzystwie mandarynek i kiwi, podane z gałką lodów waniliowych :)
garnek do gotowania, nóż, rondelek
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5852
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1320
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12581
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5278
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5852
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1320
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12581
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5278
Składniki
Obrać gruszki, nie obcinać ogonków. Wydrążyć delikatnie gniazda nasienne od strony szypułki. Zagotować dwie szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny. Gotować gruszki w syropie, aż zmiękną, ale pozostaną, al dente. Wyjąć z syropu, ostudzić, ustawić na talerzyku.
Czekoladę włożyć do rondelka, zalać mlekiem. Wstawić do większego garnka, z gorącą wodą, trzymać na małym ogniu, mieszać czekoladę z mlekiem, aż do rozpuszczenia. Gorącą oblać gruszki, posypać orzechami.
Wyłożyć obok gałkę lodów, cząstki mandarynek i plasterki kiwi.