Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, deser w postaci gruszek gotowanych w syropie, oblanych czekoladą, w towarzystwie mandarynek i kiwi, podane z gałką lodów waniliowych :)
garnek do gotowania, nóż, rondelek
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Obrać gruszki, nie obcinać ogonków. Wydrążyć delikatnie gniazda nasienne od strony szypułki. Zagotować dwie szklanki wody z cukrem i skórką z cytryny. Gotować gruszki w syropie, aż zmiękną, ale pozostaną, al dente. Wyjąć z syropu, ostudzić, ustawić na talerzyku.
Czekoladę włożyć do rondelka, zalać mlekiem. Wstawić do większego garnka, z gorącą wodą, trzymać na małym ogniu, mieszać czekoladę z mlekiem, aż do rozpuszczenia. Gorącą oblać gruszki, posypać orzechami.
Wyłożyć obok gałkę lodów, cząstki mandarynek i plasterki kiwi.