Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukacie pomysłu na szybki deser gruszkami w roli głównej? Lepszego przepisu nie mogliście sobie wymarzyć! Słodkie, soczyste gruszki w połączeniu z chrupiącą przyrumienioną kruszonką z pewnością każdemu przypadną do gustu. Deser możecie podawać zarówno na ciepło, zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Pokochacie ten smak!
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 283
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6677
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241266
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2419
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 409
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 283
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6677
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241266
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2419
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 409
Składniki
Przygotuj najpierw owoce. Umyj je pod bieżącą wodą, osusz, pozbądź się ogonków. Obierz i przekrój. Usuń gniazda nasienne i podziel na plasterki albo jeszcze mniejsze kawałki, w zależności od swoich preferencji. Skrop owoce sokiem z cytryny i odstaw na chwilę.
Na głębokiej patelni rozgrzej miód i cukier. Po chwili składniki powinny się zrobić brązowe, wtedy dodaj pokrojone gruszki. Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień. Wtedy dodaj goździki w całości, aby nadały aromatycznego posmaku. Od czasu do czasu odwracaj gruszki. Sos powinien się nieco zredukować i mocno zgęstnieć. Gruszki powinny stać się błyszczące i miękkie w dotyku.
Ułóż karmelizowane owoce na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie tłuszczem. Możesz to zrobić np. w formie do tarty.
Na stolnicę lub do głębokiej miski przesiej mąkę pszenną. Następnie dodaj sól i cukier. Mocno schłodzone masło prosto z lodówki posiekaj na drobne kawałki. Dodaj do ciasta i energicznie je zagnieć. Składniki powinny się połączyć i mieć konsystencję kruszonki.
Posyp gruszki karmelizowane ciastem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 30 minut. Kruszonka powinna się zarumienić.