Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie grzybobranie? Ja uwielbiam! Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru. Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny. Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3849
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 279
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 487
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 150
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3849
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 279
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 487
Składniki
Wykonanie ciasta: Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić i owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Przygotowanie grzybków: Gdy ciasto jest już mocno schłodzone należy rozwałkować je na grubość ok. 3 mm. Kapelusze: Należy wyciąć koła dużym kubkiem. Placki nakładać na zewnętrzną część małych foremek do babeczek. Spody kapeluszy: Wykroić foremką do babeczek, na środku wyciąć niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę Nóżki grzybków: Wykorzystujemy do tego skrawki ciasta. Dłońmi formujemy nóżkę. Grubszy koniec nóżki maczamy w białku oraz w maku. Wszystko pieczemy przez ok 20minut w temperaturze 180oC (do złotego koloru).
Wykonanie kremu budyniowego: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałej zmiksować jaja oraz mąkę. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem i powoli dodawać budyń. Ubić na jednolitą gładką masę. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Wykonanie polewy czekoladowej: Składniki roztopić w kąpieli wodną. Wymieszać do otrzymania gładkiej polewy. Wykonanie: Kapelusze napełniać masą budyniową. Zamknąć spodami od kapeluszy i włożyć nóżki. Kapelusze należy posmarować polewą czekoladową i posypać deklaracyjnymi cukiereczkami. *aby na budyniu nie tworzył się „kożuch” należy bezpośrednio po ugotowaniu przykryć go folią spożywczą.