Do góry

Desery Przepis na:

Grzybki z ciasta ptysiowego

Grzybki z ciasta ptysiowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 262

Dodano:

Odsłon: 134

Oto kolejna propozycja na wykorzystanie ciasta ptysiowego - grzybki. Ja grzybów nie zbieram bo się nie znam, ale za to mam takie i co najważniejsze są dostępne o każdej porze roku. Zapraszam :)

Składniki

  • 2/3 szklanki wody (200ml)
  • 1/2 margaryny (125g)
  • 150g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • MASA:
  • 1 biała czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • 500ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 fixy do śmietany
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzybki z ciasta ptysiowego

Przygotowanie

  1. W garnuszku zagotowujemy wodę i margarynę.

  2. Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Ciasto powinno odstawać od garnka. Uważajmy żeby nie przypaliło się nam.

  3. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej i szybciej używamy miksera.

  4. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy kapelusz oraz nóżkę na blachę wyłożoną papierem.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180stC, 20 min funkcja góra/dół.

  5. Masa: Śmietankę ubijamy z fixami na sztywno a następnie dodajemy dobrze wystudzoną czekoladę. Masę przekładamy do worka cukierniczego i nadziewamy kapelusiki.

  6. Doczepiamy nóżkę i po zastygnięciu możemy udekorować kapelusze wg uznania. U mnie są maczane w gorzką czekoladę i posypane kolorową posypką.

    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń