Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz ziemniaczany z piekarnika"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 106
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 93
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 106
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 93
Składniki
Olej wymieszaj z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, lubczykiem, papryką, kminkiem i szczyptą soli. Ziemniaki i cebulę obierz, przekrój na ćwiartki lub ósemki. Kiełbasę pokrój na równe kawałki o długości ok. 3 cm.
Wszystkie przygotowane wrzuć do dużej miski, dodaj listki laurowe, ziarenka ziela i pieprzu. Polej olejem, przemieszaj. Odstaw na 20 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C.
Ziemniaki z kiełbasą i cebulą przełóż do rękawa foliowego. Zawiąż na końcach i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz około 50 minut, najlepiej z włączonym termoobiegiem. Ostrożnie rozetnij rękaw i przełóż danie na półmisek. Możesz je jeszcze dopiec przez około 10 minut w piekarniku. Posyp zieleniną.
Jakie są podstawowe typy ziemniaków?
W Polsce jest zarejestrowanych ponad 100 odmian kartofli. Ale jeśli nazwa nic nam nie mówi, łatwo sprawdzić typ – gdy ziemniak przekrojony w poprzek po potarciu go palcem puszcza wodę, to jest idealny na sałatki czy zapiekankę. Jeśli części kartofla lepią się do siebie, wyjdą dobre kluski czy pyzy. Specjaliści podzielili ziemniaki na 3 główne typy.
•Sałatkowe: twarde, nierozpadające się, o małej zawartości skrobi (to odmiany lord, ditta, denar).
•Ogólnoużytkowe: uniwersalne, nierozsypujące się, średniej twardości, idealne na frytki, zapiekanki czy placki (irga, irys, orlik).
•Mączyste: sypkie, o dużej zawartości skrobi, dobre na pyzy i kopytka (bryza, aster, arkadia).Źródło: Naj