Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka ozdoba świątecznego stołu, która z pewnością na każdym zrobi wrażenie. Gwiazda wykonana z ciasta drożdżowego, maku i bakalii to świetna alternatywa dla klasycznej strucli makowej. Wbrew pozorom przygotowanie takiego deseru nie należy do trudnych zadań. Wystarczy odrobina czasu i chęci. Po upieczeniu gwiazdę makową można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić cytrynowym lukrem.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 163
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2168
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 163
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2168
Składniki
Zaczynamy od zaczynu. Drożdże kruszymy do miski, zalewamy je połową ciepłego mleka, dodajemy 3 łyżki mąki i cukier. Całość mieszamy. Miskę z zaczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Zaczyn w tym czasie powinien potroić swoją objętość.
Do osobnej miski wsypujemy pozostałą część mąki, wbijamy jajko, wlewamy pozostałą część ciepłego mleka, następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy zagniatać ciasto, po około 2-3 minutach do ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto drożdżowe wyrabiamy przez około 20 minut. Jeśli jest za rzadkie możemy podsypać je mąką, jeśli wyszło za gęste najlepiej dodać jeszcze odrobinę ciepłego mleka, żeby gwiazda makowa nie wyszła nam zbyt zbita.
Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Zabieramy się za nadzienie makowe. Mak przesypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem (mleko powinno zakryć mak) i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut do odparowania mleka. Masę makową cały czas mieszamy, aby nic nam się nie przypaliło. Następnie do masy makowej dodajemy miód, roztopione masło i bakalie. Składniki mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe dzielimy na 4 równe części. Bierzemy pierwszy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na kształt koła o grubości około 5 mm. Rozwałkowany placek przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Na górze rozprowadzamy 1/3 masy makowej (zostawiamy minimalny margines na brzegach).
Bierzemy kolejny kawałek ciasta i rozwałkowujemy go na kształt koła o takich samych rozmiarach, jak pierwszy placek. Układamy go na posmarowane masą makową ciasto, na jego powierzchni rozprowadzamy kolejną partię masy makowej.
Z trzecim kawałkiem ciasta postępujemy tak samo.
Czwartą część ciasta również rozwałkowujemy, przykrywamy nią pozostałe warstwy ciasta z masą makową.
Na środku koła odciskamy rant szklanki. Robimy nacięcia nożem zaczynając od oznaczonego miejsca, kierując się do brzegu ciasta. Najpierw dzielimy koło na 4 równie części, następnie każdą z tych części ponownie dzielimy na 4 równe części. Tak powinniśmy uzyskać 16 kawałków. Chwytamy za dwa kawałki leżące obok siebie i skręcamy je dwa razy do siebie, ściskamy końce ciasta. Proces powtarzamy 8 razy.
Tak przygotowaną gwiazdę makową przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem.
Wyrośniętą gwiazdę smarujemy rozbełtanym jajkiem przy użyciu pędzelka.
Gwiazdę makową pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
Upieczoną i przestudzoną gwiazdę makową dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!