Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazywane też są "Uszami Hamana". Typowe ciastka dla kuchni żydowskiej. Są to pyszne kruche ciasteczka o trójkątnym kształcie. Ja przygotowałam je z powidłami śliwkowymi.
Zapiekanka ziemniaczana wege to szybki i prosty pomysł na obiad z kuchni wege...
Odsłon: 7712
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony zielonymi...
Odsłon: 77
Dziś przychodzę do Was z propozycją na ciasto, które uwielbiam. Ciasto jest k...
Odsłon: 3781
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 1377
Zapiekanka ziemniaczana wege to szybki i prosty pomysł na obiad z kuchni wege...
Odsłon: 7712
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony zielonymi...
Odsłon: 77
Dziś przychodzę do Was z propozycją na ciasto, które uwielbiam. Ciasto jest k...
Odsłon: 3781
Pyszny blok czekoladowy w wersji fit z pistacjami, żurawiną, suszonymi śliwka...
Odsłon: 1377
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, cukier, jajko, sól oraz proszek do pieczenia i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą obręczy lub szklanki o średnicy 7 – 9 cm wycinać kółka. Na środek każdego kółka ułożyć łyżeczkę powideł śliwkowych. Ciasto każdego kółka zawijać z trzech stron tak aby nachodziło na powidła i uformować trójkąt. Rogi ciastek lekko docisnąć.
Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.