Do góry

Desery Przepis na:

Hamantaschen - żydowskie ciasteczka

Hamantaschen - żydowskie ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 2011

Nazywane też są "Uszami Hamana". Typowe ciastka dla kuchni żydowskiej. Są to pyszne kruche ciasteczka o trójkątnym kształcie. Ja przygotowałam je z powidłami śliwkowymi.

Składniki

  • mąka 1 i 1/2 szk,
  • jajko 1 szt,
  • cukier 5 łyżek,
  • masło 70 g,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • sól 1 szczypta,
  • powidła śliwkowe 150 g,
  • cukier puder do posypania,
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Hamantaschen - żydowskie ciasteczka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać miękkie masło, cukier, jajko, sól oraz proszek do pieczenia i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki.

  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i za pomocą obręczy lub szklanki o średnicy 7 – 9 cm wycinać kółka. Na środek każdego kółka ułożyć łyżeczkę powideł śliwkowych. Ciasto każdego kółka zawijać z trzech stron tak aby nachodziło na powidła i uformować trójkąt. Rogi ciastek lekko docisnąć.

  3. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gosia8 14 lipca Wyglądają na smaczne i proste do wykonania. Czy to ciasto nadawałoby się np. spód do tarty? Pozdrawiam Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń