Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Herbaciana babka"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2544
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 724
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 213
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 768
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2544
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 724
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 213
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 768
Składniki
Rodzynki oraz śliwki opłucz. Wrzuć do zaparzonej herbaty, gotuj ok. 5 min. Odcedź owoce, herbatę ostudź.
Margarynę utrzyj na gładką masę z cukrem. Dalej ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Następnie partiami wsypuj do masy mąkę Szymanowską Tortową przesianą razem z sodą oczyszczoną oraz łyżeczką proszku do pieczenia.
Do utartej masy dodaj skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Na koniec wlej 3/4 szklanki przestudzonej herbaty, dodaj rodzynki oraz osączone i pokrojone na kawałki śliwki kalifornijskie.
Ciasto starannie wymieszaj. Przygotuj silikonową formę do baby z kominem. Możesz też użyć zwykłej foremki, ale musisz ją wcześniej posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełóż do formy. Piecz babę około 40 minut w temp. 180 st. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po przestudzeniu udekoruj polewą czekoladową.
czas ok. 70 min; porcja – 310 kcal cena 1,10 złŹródło: Świat kobiety