Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zobacz przepis na pyszne i wilgotne ciasto z dodatkiem kakao, które bardzo szybko przygotujesz. Idealne do kawy lub popołudniowej herbaty.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto o zaskakującej nazwie „Hiszpańska Księżniczka”, wyciągnij z lodówki i z szafek wszystkie składniki, by nabrały temperatury pokojowej. Najlepiej 2-3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta.
W misce umieść jajka, cukier i masło. Wszystkie te składniki ubij na puszystą masę. Zajmie Ci to pewnie kilka minut.
Gdy masa będzie puszysta, zmniejsz obroty miksera i dodaj partiami śmietanę (możesz ją zastąpić jogurtem naturalnym o kremowej konsystencji). Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
W drugiej misce umieść odmierzoną ilość kakao. Dołóż do niego około ⅓ ciasta i dokładnie wymieszaj.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej jasną część ciasta. Ciasto z kakao połóż na jasne. Najciekawszy efekt uzyskasz, jeśli z ciemnego ciasta zrobisz na środku nieregularny pasek — podczas pieczenia oba kolory będą się efektownie przenikać.
Formę z Hiszpańską Księżniczką wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 30-35 minut. Pod koniec tego czasu sprawdź poziom wypieczenia ciasta przy pomocy wykałaczki.
Gotowe ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Doskonale smakuje jednak też bez tych dodatków.