Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Hiszpańskie pączki"
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 314
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 445
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 404
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 273
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 314
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 445
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 404
Aksamitny krem pomidorowy z niespodzianką.
Odsłon: 273
Składniki
Do rondelka wlej wodę, dodaj masło oraz sól. Zagotuj. Zmniejsz ogień i, energicznie mieszając, do- daj przesianą mąkę. Ciasto ucieraj tak długo, aż stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przełóż do miski. Odstaw, by wystygło.
Letnie ciasto ucieraj mikserem, dodając po jednym jajku. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej z dużym otworem. Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty o boku 10 cm. Posmaruj je olejem. Na każdy kwadrat szprycą wyciskaj kółka ciasta o średnicy 6-7 cm.
Na głębokiej patelni albo w rondlu rozgrzej olej do temp. ok. 180° C. Aby sprawdzić, czy jego temperatura jest odpowiednia, wrzuć kawałek ciasta. Jeśli zaskwierczy i po chwili wynurzy się na powierzchnię, to znaczy, że olej jest gotowy do smażenia.
Pamiętaj, że przy zbyt zimnym oleju ciasto bardzo nasiąknie tłuszczem. Lekko zmniejsz płomień, partiami wkładaj pączki, papierem do góry. Po ok. 1 min papier usuń. Smaż 4-5 min z każdej strony. Usmażone pączki ułóż na papierowych ręcznikach, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Wystudzone pączki możesz posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.
70 minut. Sztuka: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie