Do góry

Desery Przepis na:

Hrabina babka pomarańczowa

Hrabina babka pomarańczowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2432

Dodano:

Odsłon: 3906

Pyszne połączenie ciasta pomarańczowego z czekoladą ,zachwyca wyglądem i smakiem.Idealne ciasto na Wielkanocny stół.

Składniki

  • 200 g masła
  • 130 g cukru
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 5 jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 75 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka żelatyny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Hrabina babka pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy miękkie masło,wsypujemy cukier,oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy,ubijamy mikserem na najwyższych obrotach,następnie wbijamy po jednym jajku,cały czas miksując.
    Przez sitko przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia,krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do piekarnika na ok.1 godz.
    Pieczemy w temp.180 C.
    Gotową babkę studzimy na metalowej kratce.
    Czekoladę łamiemy na kosteczki,w małym rondelku podgrzewamy śmietankę,wrzucamy czekoladę i chwilkę podgrzewamy na małym ogniu,aż czekolada zacznie się rozpuszczać,mieszamy łyżką i czekamy,aż polewa trochę przestygnie.
    Babeczkę przecinamy wzdłuż,na 5 równych pasków.
    Układamy na boku i każdy pasek babki smarujemy czekoladą(można przed smarowaniem czekoladą nasączyć %,u mnie w domu jest dziecko,także pominęłam),po przesmarowaniu,chwilkę czekamy i smarujemy jeszcze raz,przykładamy następny pasek babki itd.
    Przełożoną babeczkę najlepiej jest owinąć folią spożywczą dość sztywno i wstawić na parę godz.do lodówki.

  2. Teraz przygotowujemy polewę,żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na parę min.do napęcznienia.
    Do rondelka wlewamy śmietankę i wrzucamy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę,podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady,zdejmujemy z ognia i wrzucamy napęczniałą żelatynę,energicznie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia,gdy polewa zaczyna lekko ściągać polewamy babeczkę i równomiernie rozsmarowujemy po wierzchu.
    SMACZNEGO!!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń