Do góry

Desery Przepis na:

Idealny biszkopt kakaowy

Idealny biszkopt kakaowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 1585

Dodano:

Odsłon: 3712

Przepis na najsmaczniejszy biszkopt kakaowy jaki miałam okazję upiec. Idealnie nadaje się do tortu i jako podstawa do ciast. Proporcje na różne wielkości tortownic i blaszek znajdziesz na moim blogu

Składniki

  • 5 jajek
  • 120 g cukru (1/2 szklanki)
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 30 g kakao (1/4 szklanki)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Możesz też te składniki przesiać.

  2. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie robić się gęsta i biała a mieszadła miksera zaczną zostawiać w niej ślady (zobacz film), rozpocznij dodawanie cukru. Dodaj go partiami, po około dwie łyżki, nie dodaj kolejnej części dopóki poprzednia się nie rozpuści. Żeby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź odrobinę piany i potrzyj między palcami, jeśli nie wyczujesz kryształków, cukier jest rozpuszczony.

  3. Następnie dodaj żółtka i zmiksuj krótko na małych obrotach.

    Odstaw mikser, resztę składników mieszaj za pomocą szpatułki/łyżki. Sypką mieszankę również dodaj partiami. Pamiętaj żeby Twoje ruchy były delikatne, w przeciwnym wypadku możesz zniszczyć pianę. Mieszaj tylko do połączenia się składników.

  4. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno sięgać do 3/4 wysokości tortownicy. Piecz w temperaturze 160°C do suchego patyczka. Dokładny czas zależy od Twojego piekarnika, mniej więcej powinno to zająć 40-50 min. Nie piecz dłużej niż to konieczne, bo biszkopt wyjdzie suchy.

    Biszkopt odstaw do całkowitego ostudzenia. Wypukły wierzch odkrój, resztę ciasta podziel na trzy lub cztery blaty.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń