Do góry

Desery Przepis na:

Idealny biszkopt (przepis II)

Idealny biszkopt (przepis II)

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3975

Dodano:

Odsłon: 31518

Drugi w mojej kolekcji przepis na idealny biszkopt. Podczas pieczenia pięknie rośnie, nie opada i idealnie się kroi.

Składniki

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo (tzn. po 1 łyżce) cukru miksujemy tak długo, aż piana będzie lśniąca.

  2. W osobnej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem. Miska musi być wysoka, ponieważ żółtka po wsypaniu proszku szybko nam urosną. Taką mieszaninę dodajemy do ubitej piany z białek i miksujemy.

  3. Do piany dodajemy 2 razy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na tym etapie do mieszania używamy jedynie szpatułki. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 35 minut w 170*C.

  4. Najważniejsze!

    Ja biszkopt z tego przepisu piekę w tortownicy o średnicy 26 cm.
    Tylko dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, boków ani spodu nie smarujemy masłem.
    Biszkopt wkładamy do gorącego piekarnika.
    Gdy biszkopt się upiecze do tzw. suchego patyczka wyciągamy go z piekarnika i z wysokości kolan rzucamy blachą 2 razy o podłogę, a następnie znów wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
    Biszkopt wyciągamy z blachy gdy jest zupełnie zimny :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 12 lutego 2015 marysiaz w dobie walki z cukrzycą 1,5 szklanki cukru na 1,5 szklanki mąki to chyba tego cukru za dużo, tym bardziej że dojdzie jeszcze masa też cukrem Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 30 stycznia 2015 Oj tak - idealny. Prezentuje się wspaniale! :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń