Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z tych ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Przygotujcie go według receptury doświadczonej gospodyni, a z pewnością wyjdzie idealnie.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4271
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 67
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 79
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 388
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4271
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 67
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 43
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 79
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 388
Składniki
Masło ucieramy z cukrem pudrem do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy. Stopniowo dodajemy do niej po jednym żółtku. Następnie zaczynamy stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy.
Białka ubijamy na sztywno. Dzielimy je na trzy części i stopniowo dodajemy je do ciasta bardzo delikatnie mieszając je szpatułką. Na samym końcu dodajemy rozdrobnione bakalie, zostawiając trochę do dekoracji.
Aby bakalie w keksie nie opadły na dno, przed dodaniem ich do ciasta oprószcie je delikatnie mąką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto dekorujemy lukrem i pozostałymi bakaliami.