Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna wariacja jesiennych smaków i aromatów. Cudowne połączenie kamforowo-cytrynowej nuty kardamonu z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem i dojrzałą, słodką gruszką w formie wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta, które umili Wam jesienne poranki i wieczory przy kubku gorącej herbaty. A kiedy pokusicie się o zrobienie polewy z sosu karmelowego, zapewniam, że już nie rozstaniecie się z tym duetem przez całą jesień.
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 168
Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tarty...
Odsłon: 42
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1509
Świąteczne smakołyki!
Odsłon: 168
Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tarty...
Odsłon: 42
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1509
Składniki
1) Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Jeżeli gruszka jest bardzo soczysta można kawałki obtoczyć w łyżce mąki, zapobiegnie to opadaniu gruszki na dno. 2) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie tarty imbir oraz ziarenka kardamonu roztarte w moździerzu. 4) Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia i krótko wymieszać mikserem. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać kawałkami gruszki. 6) Piec 45-50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Przygotować sos karmelowy: na patelni z grubym dnem zgotować wodę z cukrem trzcinowym. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać kremówkę i wymieszać. 8) Gotowe, wystudzone ciasto polać sosem karmelowym, najlepiej zaraz przed podaniem (zamiast sosu można również oprószyć cukrem pudrem).