Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk z nadzieniem ziołowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 191
Składniki
Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę natki do dekoracji. Od pozostałych gałązek natki, lubczyku oraz tymianku oderwij listki i grubo je posiekaj. Cebulę i czosnek obierz. Papryczkę chili rozetnij wzdłuż, czubkiem noża oczyść z pestek. Potem razem z cebulą i czosnkiem posiekaj ją. Utrzyj z serem owczym. Wymieszaj z posiekanymi ziołami.
Nadzienie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Gotuj ok. 15 minut w lekko posolonej wodzie.
Filet z indyka (ew. szynkę) opłucz, wytrzyj do sucha, nożem wytnij w nim głęboką kieszeń. Mięso natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Otwór napełnij nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Na koniec obwiąż mocną bawełnianą nitką i uformuj zgrabną pieczeń.
Pieczeń ułóż w brytfance. Polej połową oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. Piecz 80 minut. Ziemniaki odcedź, osącz. Pomidory umyj, pokrój na połówki. Dymki oczyść, potnij na duże kawałki.
Warzywa posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Polej pozostałą oliwą. Pieczeń wyjmij, obłóż jarzynami. Ponownie wstaw do piekarnika na 25 minut. Udekoruj odłożoną natką.Źródło: Tina