Do góry

Desery Przepis na:

Indyk z nadzieniem ziołowym

Indyk z nadzieniem ziołowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Indyk z nadzieniem ziołowym"

Składniki

  • 1
  • 3 kg filetu z piersi indyka albo surowej szynki bez skóry
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • kilka gałązek tymianku
  • 30 dag owczego sera (może być bryndza albo ser feta)
  • 80 dag małych ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 1 pęczek dymek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 5–6 łyżek oliwy do polania mięsa oraz warzyw
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę natki do dekoracji. Od pozostałych gałązek natki, lubczyku oraz tymianku oderwij listki i grubo je posiekaj. Cebulę i czosnek obierz. Papryczkę chili rozetnij wzdłuż, czubkiem noża oczyść z pestek. Potem razem z cebulą i czosnkiem posiekaj ją. Utrzyj z serem owczym. Wymieszaj z posiekanymi ziołami.

  2. Nadzienie przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na połówki. Gotuj ok. 15 minut w lekko posolonej wodzie.

  3. Filet z indyka (ew. szynkę) opłucz, wytrzyj do sucha, nożem wytnij w nim głęboką kieszeń. Mięso natrzyj w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich. Otwór napełnij nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Na koniec obwiąż mocną bawełnianą nitką i uformuj zgrabną pieczeń.

  4. Pieczeń ułóż w brytfance. Polej połową oliwy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 st. Piecz 80 minut. Ziemniaki odcedź, osącz. Pomidory umyj, pokrój na połówki. Dymki oczyść, potnij na duże kawałki.

  5. Warzywa posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Polej pozostałą oliwą. Pieczeń wyjmij, obłóż jarzynami. Ponownie wstaw do piekarnika na 25 minut. Udekoruj odłożoną natką.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń