Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie brazylijską telenowelę "Niewolnica Isaura" ? To ciasto jest totalnym odzwierciedleniem serialu ... słodkie aż do bólu White & Black
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 6
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10228
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 186
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 30
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 24
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 6
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10228
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 186
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 30
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 24
Składniki
Masa czekoladowa : W garnku roztopić masło dodać cukier,cukier waniliowy i ziarenka z laski waniliowej,kakao,dolać wodę.Zagotować na małym ogniu.Po lekkim przestudzeniu dodać żółtka i zmiksować ok 5-7 min na gładką masę wtłaczając dużo powietrza.Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.. Masa będzie dość gęsta,ale tak ma być. Na koniec połączyć z ubitą wcześniej pianą z białek.Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Przelać do dużej,prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem i masłem.Dodać ser i wiórki kokosowe.Następnie połączyć z wcześniej ubitą pianą z białek.Wymieszać drewnianą łyżką. Wykładać ser na ciasto dużymi porcjami w lekkich odstępach,aby czekoladowe ciasto mogło wyrosnąć formując "poduchy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (170) i piec ok 1 godz. Sprawdzić patyczkiem.Najlepiej,kiedy ciasto nie jest przesuszone. Po ostygnięciu i pokrojeniu powinno być delikatnie wilgotne.
Polewa : W rondelku roztopić masło,cukier,kakao i wodę.Można dodać kilka kropel soku z cytryny aby polewa była błyszcząca. Jeszcze gorącą polać ciasto (mazańce) i posypać wiórkami. SMACZNEGO