Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, idealne do tureckiej herbaty. Mają fajny, rustykalny, nieporządny wygląd – są lekko popękane. Smakują chałwą, choć nie są aż tak słodkie jak ona. Te ciasteczka to zdecydowany faworyt mojego męża. Z poniższej proporcji otrzymasz około 25 ciastek.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14277
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1662
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16303
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6566
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14277
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1662
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16303
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6566
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz nasion sezamu) włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt suche – można podczas miksowania dodać 2 łyżki chłodnej wody.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczać w dłoniach i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 13 – 15 minut. Po upieczeniu pozostawić przez chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.