Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na dość szybkie ciasto, natomiast w smaku nie ustępuje tym pięknym i wypracowanym. Ciasto jest cienkie i to w nim lubię najbardziej, ponieważ wtedy dominuje wyraźny smak jabłek. Taki jabłecznik najlepszy latem z odmianą jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką.
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 1000
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 64
Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...
Odsłon: 406
Clafoutis to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, przygotowuje się ją z owoc...
Odsłon: 717
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 2622
Gulasz z żołądków indyczych to moja propozycja na smaczny i sycący obiad, gul...
Odsłon: 1000
Smaczny kotlet vege z soczewicy z kaszą kuskus i bukietem warzyw to propozyc...
Odsłon: 64
Masz niespodziewanych gości, masz mało czasu na przygotowanie, mam dla Ciebie...
Odsłon: 406
Clafoutis to klasyczna potrawa kuchni francuskiej, przygotowuje się ją z owoc...
Odsłon: 717
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 2622
Składniki
abłka obieramy kroimy w ósemki. Posypujemy cukrem i cynamonem . Mieszamy i odstawiamy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, dodajemy margaryn i rozcieramy z mąką. W brew różnym opiniom, nie siekam nożem, tylko szybko rozcieram margarynę z mąką w dłoniach. Następnie dodajemy żółtka utarte z cukrem, śmietanę i zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką jeśli się klei i jest za rzadkie. Ciasto dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam,że czasami jak się spieszę robię od razu , bez lodówki i ciasto też jest dobre. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dowolna forma. Jeśli bardzo duża , ciasto będzie cienkie. Na spód wałkujemy większą część ciasta. Można wylepić dłonią. Wsypujemy jabłka ( będzie ich dużo, ale o to chodzi) Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na jabłka. Boki dociskamy dłonią. Robimy dziurki nożem lub widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok, 40-50 min. To zależy od piekarnika. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Osobiście wolę bez cukru. Gotowe