Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik Elżbiety

Jabłecznik Elżbiety

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 437

Dodano:

Odsłon: 5810

Podaję przepis na jabłecznik za którym przepadają moi panowie. Jest to prosty przepis, bardzo często gości na moim stole. Czasami dodaję do jabłek wiśnie z kompotu aby zmienić smak. Podaję przepis podstawowy.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i masło. Składniki posiekać nożem, dodać jaja, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.

    Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać wszystkie składniki oraz odcedzone rodzynki.

    Wyjąć ciasto z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia i przenieść na blachę. Wyłożyć przygotowane jabłka. Resztę ciasta rozwałkować, delikatnie przenieść na wyłożone jabłka.

    Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 ͦ C, piec godzinę. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 24 lutego 2014 Tak daję całe jajka. Z samych żółtek też robię, ale nie do tego jabłecznika. Oczywiście każdy może modyfikować według własnego uznania.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 24 lutego 2014 też daję same żółtka, a z białek można ubić pianę z cukrem i zrobić warstwę bezową !czyli po kolei na blachę - ciasto-jabłka- ubite białka-starta reszta ciasta! nic się nie marnuje!!! pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 23 lutego 2014 I ja tez b.lubie to dyzurne ciasto, aaa rozumie,ze dajesz cale jajka do ciasta ,bo ja tylko zoltka,pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń