Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 405

Delikatny biszkopt, soczyste jabłka zatopione w galaretce i lekka bita śmietana oprószona tartą czekoladą. Idealny jesienny deser :)

Składniki

  • Jajko 3 szt.
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Mąka tortowa 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól 1 szczypta
  • ocet 1/2 łyżki
  • Jabłko 9 sztuk (ok. 1,8 kg)
  • woda 1 szklanka
  • galaretka pomarańczowa 2 opakowania
  • śmietana 30 % 650 ml
  • Mascarpone 125 g
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Żelatyna 1 łyżka
  • woda gorąca 1/3 szklanki
  • czekolada 70 % 25 g
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik królewski z bitą śmietaną na biszkopcie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać za pomocą widelca. Mąkę przesiać. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie ubita na sztywno dodać żółtka i krótko zmiksować. Dosypać mąkę i zmiksować tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 26x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie wystudzić.

  2. Jabłka: Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na ósemki i w większą kostkę. Przełożyć do rondla i zalać szklanką wody. Prażyć do czasu, aż jabłka będą miękkie, ale zachowają ładny kształt kostki. Do gorących jabłek wsypać galaretki i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia i lekkiego stężenia. Tężejące jabłka wyłożyć na biszkopt i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

  3. Bita śmietana: Do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać ser mascarpone i ubić krótko do połączenia się składników. Cały czas miksując wlać cienką strużką płynną żelatynę. Bitą śmietanę równomiernie rozsmarować na jabłkach. Śmietanę posypać startą na tarce czekoladę. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

  4. Rady: Do ciasta można także użyć galaretki cytrynowej.
    Biszkopt można także nasączyć ponczem z ciepłej wody z cukrem i sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń