Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Jabłecznik na biszkopcie
  • Desery
  • Przepis na

Jabłecznik na biszkopcie

06.09.2024 Odsłon: 14889
5.0 (71 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na efektowne ciasto, które idealnie wprowadzi nas w jesienny nastrój. Tym razem na nasze stoły trafi jabłecznik łączący w sobie puszysty biszkopt, lekko kwaskowe jabłka i przyjemną, kremową warstwę bitej śmietany. Wszystko to pokryje gruba warstwa aromatycznego cynamonu. Dla mnie jest to idealna, jesienna kompozycja. Mamy tutaj wilgotny biszkopt, którego migdałowy smak świetnie pasuje do kwaskowych jabłek, otoczonych pysznym jabłkowo-brzoskwiniowym musem. Delikatna, lekko słodka śmietanka przełamuje ich smak, a cynamon nadaje całości jesiennych nut. Piękne ciasto, które uszczęśliwi każdego.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe z colą

Ciasta Ciasto czekoladowe z colą

Ciasto czekoladowe z colą to ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się nie tylko...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15989

do 30 min 30 min
25
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 5399

do 60 min 60 min
8
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 245

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9500

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 1008

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10337

> 60 min >60 min
20
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe z colą

Ciasta Ciasto czekoladowe z colą

Ciasto czekoladowe z colą to ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się nie tylko...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15989

do 30 min 30 min
25
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 5399

do 60 min 60 min
8
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 245

do 60 min 60 min
1
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9500

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 1008

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10337

> 60 min >60 min
20
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Jabłecznik na biszkopcie
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Biszkopt
  • 90 g mąki tortowej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 4 duże jajka (białka i żółtka osobno)
  • Szczypta soli
  • 120 g cukru
Nasączenie
  • 100 ml wody
  • 100 ml Amaretto
Warstwa jabłkowa
  • 1,2 kg jabłek / 900 g jabłek po obraniu
  • 30 ml soku z cytryny
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 300 ml wody
Warstwa śmietanowa
  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 150 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Cynamon, do posypania
Sposób przygotowania:
1

90 g mąki tortowej i 30 g skrobi ziemniaczanej przesiej przez drobne sitko, a następnie krótko przemieszaj, tylko do równego rozprowadzenia skrobi w mące.

2

Do dużej miski przelej 4 białka dużych jaj i dodaj do nich niewielką szczyptę soli. Białka ubij przy pomocy miksera do momentu, w którym łopatki zaczną zostawiać na nich wyraźny ślad. Polecam zacząć ubijanie od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc miksera wraz ze wzrostem objętości białek.

3

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji zwiększ obroty miksera na średnio-wysokie i zacznij dodawać do białek 120 g drobnego, białego cukru. Zrób to partiami, po około łyżce naraz, i za każdym razem dokładnie ubijaj zawartość naczynia przez co najmniej 30 sekund, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie spiesz się z tym, bo ten krok jest kluczowy dla udanego biszkoptu, zwłaszcza bez dodatku proszku do pieczenia. Im więcej powietrza zamkniesz teraz w białkach, tym puszystszy będzie gotowy biszkopt.

4

Po dodaniu całego cukru dodaj do białek 4 żółtka. Ponownie zrób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem dokładnie łącz je z białkami przed dodaniem kolejnego. Żółtka wmieszaj do białek na średnio-niskich obrotach miksera, starając się przy tym nie wybić zbyt dużo powietrza. Po dodaniu żółtek masa lekko się upłynni, ale nadal powinna zostać puszysta.

5

Do masy dodaj w dwóch partiach składniki suche, po kilka łyżek naraz. Każdą porcję mąki delikatnie połącz z jajkami przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, kiedy suchy proszek przestanie być widoczny. Zrób to na tyle delikatnie, żeby nie wybić powietrza z jajek.

6

Gotowe ciasto biszkoptowe przelej do formy o wymiarach 18 x 28 cm. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche i czyste. Ciasto biszkoptowe powinno przykleić się do boków blaszki, żeby gotowy biszkopt nie opadł w trakcie studzenia. Dzięki temu pozostanie równy na całej powierzchni, co ułatwi później podział ciasta. Ciasto delikatnie wyrównaj sylikonową szpatułką, a następnie upiecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, przez 30 – 35 minut, do suchego patyczka.

7

W międzyczasie, do niewielkiego dzbanka przelej 100 ml chłodnej, przegotowanej wody i taką samą ilość Amaretto, a następnie dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia się płynów.

8

Po około 30 minutach wyjmij biszkopt z piekarnika i od razu rzuć nim o blat z wysokości około 30 – 40 cm. To pozwoli gwałtownie wybić z niego powietrze, przez co ciasto nie opadnie w trakcie studzenia. Tak przygotowany biszkopt odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia.

9

Do rondla z grubym dnem przełóż około 900 g pokrojonych w kostkę, twardych, kwaśnych jabłek. Do owoców dodaj 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny i 200 ml wody. Zawartość rondla krótko wymieszaj, żeby rozprowadzić sok w wodzie i pokryć nim owoce. Zapobiegnie to dalszemu ciemnieniu jabłek. Jabłka doprowadź do wrzenia na średnio-niskim ogniu i gotuj przez około 15 – 20 minut, aż większość jabłek się rozpadnie i utworzy w miarę gładki mus. Jabłka mieszaj od czasu do czasu, szczególnie pod koniec gotowania, kiedy pozostanie już niewiele wody. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodaj do jabłek pozostałe 100 ml wody. Całość podgrzewaj jeszcze przez dwie-trzy minuty, tylko do zagrzania płynu, a następnie zdejmij rondel z ognia.

10

Tak przygotowany mus jabłkowy przełóż do dużej miski, którą łatwiej będzie odstawić do lodówki. Do jabłek dodaj dwa opakowania galaretki brzoskwiniowej i krótko wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku. Tak przygotowany mus odstaw do lekkiego przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.

11

Kiedy biszkopt jest już wystudzony, a mus gęsty, możesz przejść do następnego kroku. Odetnij biszkopt od boków blaszki i przełóż na blat. Gotowy biszkopt przekrój mniej więcej w połowie wysokości, uzyskując w ten sposób dwa w miarę równe blaty. Ja robię to przy pomocy długiego nożna z ząbkami, ale równie dobrze sprawdzi się struna.

12

Pierwszy blat przełóż z powrotem do czystej blaszki. Dno blaszki wyłóż ponownie papierem do pieczenia, a boki papierem lub folią rantową. Spód jabłecznika solidnie nasącz połową przygotowanego wcześniej ponczu. Na tak przygotowany blat wyłóż tężejące jabłka i rozprowadź je równą warstwą po całej powierzchni biszkoptu. Na warstwie jabłek ułóż drugą połowę biszkoptu. Biszkopt delikatnie dociśnij do jabłek, żeby skleić ze sobą wszystkie warstwy. Górną warstwę jabłecznika nasącz resztą ponczu. Tak złożony jabłecznik wstaw do lodówki na czas przygotowania ostatniej warstwy.

13

Do dużej miski wlej 300 ml zimnej śmietanki kremówki (36%). Dodaj do niej 150 g zimnego serka mascarpone, 40 g cukru pudru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij na sztywno przy pomocy miksera. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je wraz z powiększaniem się objętości kremu.

14

Tak przygotowany krem przełóż na górę ciasta i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni. Oprósz całe ciasto grubą warstwą cynamonu, kakao lub startej czekolady. Jabłecznik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia.

15

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki