Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, pyszny jabłecznik na kruchym spodzie.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 632
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1575
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8967
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 632
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1575
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8967
Składniki
Zimną margarynę posiekałem, dodałem żółtka, proszek i mąkę, zagniotłem z tego ciasto. Ciasto schowałem do lodówki.
W tym czasie obrałem jabłka, pozbawiłem gniazd nasiennych i pokroiłem na plasterki. Można delikatnie podsypać cynamonem.
Białka ubiłem na sztywno, delikatnie dosypywałem cukier nadal ubijając. Ciasto podzieliłem na dwie części, większą wyłożyłem blaszkę (z papierem do pieczenia), mniejszą będę ”skubać” na wierzch.
Dobrym pomysłem jest podpieczenie spodu ciasta przez 10-15 minut w 160 stopniach.
Ostudzone ciasto podsypałem kaszą manną (delikatnie, żeby chłonęła sok z jabłek), na kaszę wyłożyłem jabłka i przykryłem pianą z białek. Na koniec posypałem pozostawionym ciastem.
Piekłem około 60 minut w 160 stopniach. Przemycamy zdrowie: Jabłka można posypać ostropestem, otrębami, kurkumą.