Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, pyszny jabłecznik na kruchym spodzie.
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1671
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 236
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 563
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1671
Pyszne naleśniki z farszem jak na pierogi ruskie. Jeśli nie chce Wam się lepi...
Odsłon: 236
Delikatne tortellini, aromatyczny boczek, pyszne warzywa, tworzą symfonię smaku.
Odsłon: 563
Składniki
Zimną margarynę posiekałem, dodałem żółtka, proszek i mąkę, zagniotłem z tego ciasto. Ciasto schowałem do lodówki.
W tym czasie obrałem jabłka, pozbawiłem gniazd nasiennych i pokroiłem na plasterki. Można delikatnie podsypać cynamonem.
Białka ubiłem na sztywno, delikatnie dosypywałem cukier nadal ubijając. Ciasto podzieliłem na dwie części, większą wyłożyłem blaszkę (z papierem do pieczenia), mniejszą będę ”skubać” na wierzch.
Dobrym pomysłem jest podpieczenie spodu ciasta przez 10-15 minut w 160 stopniach.
Ostudzone ciasto podsypałem kaszą manną (delikatnie, żeby chłonęła sok z jabłek), na kaszę wyłożyłem jabłka i przykryłem pianą z białek. Na koniec posypałem pozostawionym ciastem.
Piekłem około 60 minut w 160 stopniach. Przemycamy zdrowie: Jabłka można posypać ostropestem, otrębami, kurkumą.