Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z kokosową bezą

Jabłecznik z kokosową bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 2901

Dodano:

Odsłon: 6509

Jabłecznik z kokosową bezą na kruchym spodzie o finezyjnym i urzekającym smaku jest doskonałą propozycją do kawy, na deser i podwieczorek dla wszystkich łasuchów słodkości. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jabłecznik z kokosową bezą

Przygotowanie

  1. Do większego garnka ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będą miękkie a powstały z nich sok odparuje.
    Usmażone jabłka łączymy z cynamonem a następnie odstawiamy z ognia i studzimy.

  2. Na stolnice wsypujemy mąkę i na środku robimy w niej dołek na pozostałe składniki, dodajemy żółtka oraz pokrojone miękkie masło, wsypujemy proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu aż się połączą a następnie dłońmi zagniatamy ciasto.
    Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do lodówki.

  3. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy jabłkowej i dokładnie ją rozprowadzamy.

  4. Do miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie ze sobą łączymy.

    Na wierzch masy jabłkowej kładziemy ubitą pianę z białek i kokosu i starannie ją rozprowadzamy.
    Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń