Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z migdałową skorupką

Przepis dnia 2019-12-08
Jabłecznik z migdałową skorupką

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3030

Dodano:

Odsłon: 1825

Jabłecznik z migdałową skorupką to bardzo smaczne ciasto do kawki. Połączenie jabłek i przyrumienionych płatków migdałów jest przepyszne.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • skórka z cytryny, starta
  • 4 jabłka (u mnie 7 sztuk)
  • Na skorupkę:
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 160 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • ewentualnie tłuszcz do formy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, masło pocięte na kawałki, cukier, cukier waniliowy i startą skórkę z cytryny. Zagnieść na gładkie ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki.

  2. Jabłka obrać, wybrać gniazda nasienne i pokroić na plastry. Okragłą foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem.

  3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej i wyłożyć foremkę. Utworzyć brzeżek z ciasta i rozłożyć jabłka na cieście.

  4. Masło rozpuścić w rondelku. Wsypać cukier, cukier waniliowy i płatki migdałów. Dodać cynamon, mąkę i mleko. Wymieszać i rozłożyć na jabłkach. Po zapieczeniu powstanie chrupiąca skorupka. Ja wzięłam podwójną ilość składników na skorupkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 50 minut na złoto. Podawać z sosem waniliowym lub lodami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń