Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
na kruchym cieście z wysoką pianka ;)
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 393
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2914
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 393
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2914
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy margarynę, kroimy ją w mące na malutkie kawałeczki. Dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 1h.
W tym czasie jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je do garnuszka, dodajemy wodę oraz cukier i zagotowujemy je mieszając, by się nie przypaliły. Gdy jabłka delikatnie zmiękną, zdejmujemy je z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
Blachę (ok. 25x20) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Ciasto rozwałkowujemy i nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180*C.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gdy już ubijemy, stopniowo dodajemy do pianki cukier. Gdy ciasto się lekko zarumieni, wykładamy na nie jabłka oraz piankę z białek. Pieczemy ciasto jeszcze około 30 minut w temp 180*C. Smacznego! :)