Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z truskawkową pianką.

Jabłecznik z truskawkową pianką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1421 Ocena: 18414

Dodano:

Odsłon: 6657

Pyszny jabłecznik upieczony na kruchym cieście z jabłkami, cynamonem i truskawkową pianką. Polecam.

Składniki

  • jabłka 6 szt. (pokrojonych w kostkę 1,2 kg)
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania ciasta
  • blacha 30/25/6 cm
  • Ciasto:
  • mąka krupczatka 2 szklanki
  • mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
  • masło lub margaryna Kasia 1 kostka
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 4 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 16 g
  • Pianka:
  • białka z 4 jajek
  • cukier pół szklanki
  • kisiel truskawkowy
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cynamon mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto.

  2. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy pokrojone jabłka, równomiernie je rozprowadzamy, posypujemy cynamonem.

  3. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Kisiel może być o różnym smaku, ja dałam truskawkowy.

  4. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej warstwy jabłkowej.

  5. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze.

  6. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.

  7. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń