Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik żydowski

Jabłecznik żydowski

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 973

Dodano:

Odsłon: 12640

Jeżeli mamy mało czasu na przygotowanie jakiegoś pysznego ciasta, polecam ten wspaniały jabłecznik. Bardzo prosty w wykonaniu i wszystkie składniki miesza się łyżką.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i ¾ szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 4 – 5 jabłek pokrojonych w małe kawałki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 – 3 łyżeczki cynamonu.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik żydowski

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania:
    W jednym naczyniu mieszamy dokładnie łyżką wszystkie składniki płynne, czyli: olej, sok pomarańczowy, jajka.

    W drugim naczyniu mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki suche, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, sól.

    Do suchych składników dodać mokre i wszystko wymieszać łyżką do momentu aż składniki się ze sobą połączą.

    Jabłka obrać i pokroić drobno. Wymieszać z cynamonem i 5 łyżkami cukru.
    Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

    Połowę jabłek rozłożyć na dnie tortownicy, wylać na nie ciasto i na wierzch rozłożyć pozostałą ilość jabłek.

    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Channah 25 marca 2014 Bardzo ciekawi mnie dodatek w postaci soku pomaranczowego, koniecznie do wyprobowania:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń