Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jabłka w pełni.. Oto alternatywa dla tradycyjnej szarlotki:)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11322
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1211
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11860
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1782
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11322
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1211
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11860
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1782
Składniki
Składniki na ciasto ucieramy mikserem lub zagniatamy ręcznie. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia ( ja używam standardowej dużej blaszki, ale jeżeli ktoś lubi wyższe ciasta, może użyć mniejszej). Ciasto wykładamy na brytfannę, uprzedzam, że będzie lepić się do rąk, więc można delikatnie podsypywać mąką.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy nimi ciasto.
Śmietany zagotowujemy i gotujemy na nich budyń, będzie miał konsystencję płynną. Do gotującego się budyniu dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz na koniec 2-3 łyżki płatków migdałów. Gorącą masę wylewamy na jabłka.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni pieca i pieczemy przez 60 minut, wyciągamy z pieca, posypujemy pozostałymi płatkami migdałów i wkładamy jeszcze na 10 min do pieca. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i wkładamy na 12 godz. do lodówki, dzięki temu masa śmietanowo- budyniowa nabiera konsystencji kremowej. Ciasto smakuje przepysznie:) Życzę smacznego!