Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jabłka w pełni.. Oto alternatywa dla tradycyjnej szarlotki:)
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 324
Polecam.
Odsłon: 780
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36354
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 444
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 324
Polecam.
Odsłon: 780
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36354
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 444
Składniki
Składniki na ciasto ucieramy mikserem lub zagniatamy ręcznie. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia ( ja używam standardowej dużej blaszki, ale jeżeli ktoś lubi wyższe ciasta, może użyć mniejszej). Ciasto wykładamy na brytfannę, uprzedzam, że będzie lepić się do rąk, więc można delikatnie podsypywać mąką.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy nimi ciasto.
Śmietany zagotowujemy i gotujemy na nich budyń, będzie miał konsystencję płynną. Do gotującego się budyniu dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz na koniec 2-3 łyżki płatków migdałów. Gorącą masę wylewamy na jabłka.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni pieca i pieczemy przez 60 minut, wyciągamy z pieca, posypujemy pozostałymi płatkami migdałów i wkładamy jeszcze na 10 min do pieca. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i wkładamy na 12 godz. do lodówki, dzięki temu masa śmietanowo- budyniowa nabiera konsystencji kremowej. Ciasto smakuje przepysznie:) Życzę smacznego!