Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jabłka w pełni.. Oto alternatywa dla tradycyjnej szarlotki:)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 974
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4252
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 557
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 925
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3860
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 783
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 974
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4252
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 557
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 925
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3860
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 783
Składniki
Składniki na ciasto ucieramy mikserem lub zagniatamy ręcznie. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia ( ja używam standardowej dużej blaszki, ale jeżeli ktoś lubi wyższe ciasta, może użyć mniejszej). Ciasto wykładamy na brytfannę, uprzedzam, że będzie lepić się do rąk, więc można delikatnie podsypywać mąką.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy nimi ciasto.
Śmietany zagotowujemy i gotujemy na nich budyń, będzie miał konsystencję płynną. Do gotującego się budyniu dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz na koniec 2-3 łyżki płatków migdałów. Gorącą masę wylewamy na jabłka.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni pieca i pieczemy przez 60 minut, wyciągamy z pieca, posypujemy pozostałymi płatkami migdałów i wkładamy jeszcze na 10 min do pieca. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i wkładamy na 12 godz. do lodówki, dzięki temu masa śmietanowo- budyniowa nabiera konsystencji kremowej. Ciasto smakuje przepysznie:) Życzę smacznego!