Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wcale nie takie pracochłonne, a efekt pyszny.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1591
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30518
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 510
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3561
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 1591
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30518
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę posiekać z margaryną, 2 łyżkami cukru i cukrami waniliowymi.
Do wyrośniętego rozczynu dodać 2 jajka, wymieszać. Przelać do mąki, margaryny i cukrów. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 1/2 godziny.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, wycinać spore kwadraty - w zależności od wielkości połówek jabłek.
W miejsce gniazda nasiennego nałożyć konfiturę (na zdjęciu z róży). Jabłka układać na ciasto nadzieniem do dołu (jak na zdjęciu). Posypać cynamonem. Ciasto składać jak kopertę. Odstawić na 15 minut.
Posmarować koperty rozmąconym jajkiem, posypać cukrem.
Pieć 15-20 minut w 150 stopniach, termoobieg.
Najpyszniejsze na ciepło, ale i na drugi dzień smakują wspaniale. Z podanej porcji wyszło nam 18 szt.
Smacznego!