Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłka pieczone z twarogiem i żurawiną"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 155
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 96
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 155
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 96
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł
Z połówki cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Żurawinę namaczamy w wodzie przez kilka minut, odcedzamy i osuszamy.
Do twarogu dodajemy sok i skórkę otartą z połówki cytryny, jogurt, miód, żółtka i 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku. Miksujemy na gładką masę. Wsypujemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Masę odstawiamy na kilka minut.
Jabłka myjemy i osuszamy. Ścinamy górę z ogonkiem i wydrążamy owoce, a następnie wypełniamy je masą serową z żurawiną. Przykrywamy odciętą górą z ogonkiem. Jabłka, za pomocą pędzelka, smarujemy olejem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Pieczemy 25–30 minut w 180oC.
Jabłka podajemy na ciepło, np. z konfiturą malinową lub truskawkową i herbatnikami.Źródło: Rewia