Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka w szlafroczkach

Przepis dnia 2014-09-21
Jabłka w szlafroczkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7386

Dodano:

Odsłon: 35450

Smak szarlotki zamknięty z małym ciasteczku. Tak bym te ciasteczka opisała. Pyszne i kruche z plasterkami jabłek w środku. Jabłka można oprószyć cynamonem i cukrem jeśli nie są zbyt słodkie. Ciasta nie trzeba schładzać więc ciasteczka są ekspresowe w wykonaniu. Polecam!

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 120g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
  • łyżka smalcu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 15g drożdży lub pół łyżeczki suchych drożdży
  • 2 duże jabłka
  • łyżka cukru (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ciastek
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, drożdże rozprowadzamy w łyżce ciepłej wody, dodajemy do mąki (jeśli używamy suchych dodajemy je bez rozpuszczania). Wbijamy jajko, dodajemy cukier, masło, smalec i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli się zbytnio klei dodajemy więcej mąki.
    Jabłka obieramy, kroimy na 4 części, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę dzielimy na 3-4 plasterki. Jeśli jabłka są kwaśne obsypujemy je cukrem, dodajemy również cynamon (ilość wg uznania).
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4mm, wycinamy okrągłe ciasteczka. Na każdym ciastku układamy plasterek jabłka, ciastko składamy na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

minnie 10 września 2014 Uwielbiam szarlotkę a Twój przepis to takie kęsy szarlotki, mniam :-) Ile ciasteczek wychodzi z podanej porcji ciasta? Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń