Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz proste i nieskomplikowane desery, jabłka w szlafrokach to idealna propozycja dla ciebie. Ten pyszny przepis został zaprezentowany przez Ewę Wachowicz w 458. odcinku programu "Ewa gotuje".
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100937
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1967
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5826
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5826
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 100937
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1967
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5826
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5826
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Posiekać. Posłodzić. Uperfumować cukrem waniliowym. Zrobić dołeczek, dodać żółtko (białko odłożyć), wlać zimną wodę. Zagarnąć nożem i szybko wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na kilkanaście minut schować do lodówki.
W jabłkach wydrążyć środki, starając się przy tym nie przebić na drugą stronę. Nałożyć powidła lub konfiturę.
Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Odcinać po kawałku i obkleić wszystkie owoce (tam, gdzie są powidła, nie zaklejać – żeby podczas pieczenia para miała ujście). Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiec na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.