Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz proste i nieskomplikowane desery, jabłka w szlafrokach to idealna propozycja dla ciebie. Ten pyszny przepis został zaprezentowany przez Ewę Wachowicz w 458. odcinku programu "Ewa gotuje".
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1366
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3530
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1182
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1366
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3530
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1182
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Posiekać. Posłodzić. Uperfumować cukrem waniliowym. Zrobić dołeczek, dodać żółtko (białko odłożyć), wlać zimną wodę. Zagarnąć nożem i szybko wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na kilkanaście minut schować do lodówki.
W jabłkach wydrążyć środki, starając się przy tym nie przebić na drugą stronę. Nałożyć powidła lub konfiturę.
Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Odcinać po kawałku i obkleić wszystkie owoce (tam, gdzie są powidła, nie zaklejać – żeby podczas pieczenia para miała ujście). Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiec na złoty kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.